Τι Είναι Η Θεραπευτική Ιππασία

 
 
 
 
Η Θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό, κτλ.

Η θεραπευτική ιππασία περιλαμβάνει:

1. Την Ιππική Θεραπευτική Εκπαίδευση και Γυμναστική
2. Την Ιπποθεραπεία

Στόχος μας είναι σε αυτή την περίπτωση τα πολλαπλά οφέλη που έχουν να κάνουν με την κίνηση, την επαφή του ασθενούς με το άλογο και το χώρο όπου διεξάγονται οι συνεδρίες. Οφέλη όπως, ευχαρίστηση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, βελτίωση ικανοτήτων μέσα από την άσκηση, κτλ, ή απλά εκμάθηση ιππασίας σαν χόμπι ή σπορ, μέσα σε ασφαλή για αυτούς πλαίσια. Την θεραπευτική ιππασία πρέπει να την ασκούν εκπαιδευτές ιππασίας, γυμναστές ειδικής αγωγής, ειδικοί παιδαγωγοί, κτλ., οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στη θεραπευτική ιππασία, και απαραίτητα κάτω από την επίβλεψη ειδικών της αποκατάστασης, όπως φυσιάτρων, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, κτλ., επίσης εξειδικευμένων στη θεραπευτική ιππασία.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω το εκπαιδευτικό παιχνίδι με το άλογο ενδείκνυται κυρίως για παιδιά από 3 έως 12 ετών.
 
 
 
Θεραπευτική Ιππασία Ιχνηλάτης Ονείρων
 
 
 
 
 
 
 
 
Όλοι οι στόχοι που βάζει ο εκπαιδευτής, σε συνεννόηση με τον γονέα (κυρίως βελτίωση της κοινωνικής εικόνας του παιδιού, συμπεριφοράς μα και βελτίωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού) γίνονται στον χώρο της αρένας κάτω και πάνω στο άλογο με τη μορφή παιχνιδιού. Έτσι το παιδί δουλεύεται θεραπευτικά, αλλά χωρίς το ίδιο να έχει επίγνωση αυτού.

Το παιδί αισθάνεται ότι συμμετέχει σε μια αθλητική δραστηριότητα μέσα στη φύση και μάλιστα με ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο. Το παιχνίδι και η διασκέδαση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πρωταρχικός στόχος.